Het ontbijt in Rusland is erg uitgebreid en bestaat uit worst, kaas, jam, ei, brood en daarbij altijd een warm gerecht zoals rijst met een gehaktbal. Lunch en diner bestaat uit warme maaltijden, vaak bestaande uit aardappelen, groente en vlees. Naast alle gezonde gerechten zijn Russen ook gek van koekjes en pannenkoeken. Nieuwsgierig geworden naar wat typische Russische gerechten zijn die u keer geproefd moet hebben tijdens uw bezoek aan Rusland? Lees dan gauw onze tips hieronder!
Plov is een rijstgerecht met veel knoflook, vlees en groentes. Plov wordt traditioneel in hele grote pannen bereidt. Het hangt af van de lokale keuken wat er wordt toegevoegd zoals wortel, spitskool of vlees/vis. Er worden hele bollen knoflook meegekookt en dit wordt aan het einde als garnering mee geserveerd.
Kulich is een zoet brood en wordt gebakken in blik. In Rusland wordt dit brood traditioneel gemaakt voor Orthodox Pasen. De ingrediënten van het brood zijn rozijnen en citrusschillen. De kulich wordt versierd met suikerglazuur, gemaakt van limoensap en poedersuiker.
Sirniki is de meest bekende Russische pannekoek. “Sir” staat in het Russisch voor kaas, het zijn dan ook dikke kaas pannenkoekjes van twarog en cottage cheese! Knapperig van buiten en zacht van binnen. De pannenkoekjes worden geserveerd met zure room, rode/blauwe besjes en frambozen. De Russen eten dit gerecht vaak als ontbijt maar het kan ook prima als dessert.
Pierogi zijn Russische dumplings. Het zijn lapjes deeg die gevuld zijn met verschillende ingrediënten zoals aardappel, ui, zuurkool, champignons of juist zoetigheid, zoals fruit. Pierogi wordt vaak gegeten als voorgerecht,
hoofdgerecht of als nagerecht.
Kaviaar. Dit gerecht bestaat uit onbevruchte eitjes van de steur en wordt gezien als echte delicatesse. De kaviaar wordt vaak gegeten in combinatie met een glaasje wodka. Er bestaan verschillende soorten kaviaar zoals beloegakaviaar, asetrakaviaar, sevrugkaviaar en kalugaviaar.
Pelmeni zijn deegballetjes gevuld met vlees. Ze worden gekookt in bouillon, dit zorgt voor extra smaak. De Russen eten dit gerecht vaak in of bij de soep.
приятного аппетита, oftewel smakelijk eten!